Wyjątkowa włoska restauracja
Pragniesz smacznie zjeść? Pośród licznych opcji, jakie oferuje europejska sztuka kulinarna na atencję zasługuje włoska kuchnia. Z jakiego powodu? Przede wszystkim dlatego, że kuchnia włoska to bogactwo aromatów, połączeń oraz spora porcja składników odżywczych.
Tradycyjne włoskie potrawy
Polakom restauracja włoska, kojarzy się głównie z pizzą i makaronem oraz czasem z owocami morza. Podczas gdy włoska kuchnia to również takie smakołyki jak słodkie desery czy oliwki.
Popularne włoskie jedzenie
Makarony są podstawą kuchni włoskiej. Włosi gotują makarony w kilkudziesięciu rodzajach. Praktycznie niełatwo wyobrazić sobie produkty których nie można dołączyć do makaronu. bianca Ryby, dodatki mięsne i rożnorodne warzywa, sprawiają, że makarony nie mogą się znudzić.
Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wprawdzie nie pochodzi ona z Włoch lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoska potrawa. Dobrze przyrządzona pizza włoska to cienkie ciasto oraz mała ilość składników. Najpopularniejsza wersja pizzy to pizza z sosem pomidorowym i mozarellą. Świeża pizza to rozkosz podniebienia, ale niestety bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być szczupli.
Włoskie potrawy to coś więcej niż tylko pizza i makaron. To również risotto, focaccia, minestrone i liczne desery – np. tiramisu czy panettone. Odwiedzając restaurację włoską nie można nie spróbować wina czy pełnych aromatu serów- gorgonzoli, mozarelli oraz pecorino.
Zobacz film